Ce vezi, Ieremia?

„Cuvîntul Domnului mi-a vorbit astfel: Ce vezi, Ieremia? Eu am rãspuns: ‘Văd un ….’ (Ieremia, 1:11)

M-am întrebat frecvent dacă privirea este cu sens unic. Probabil că da. Uneori însă prismele privirii acţionează ca oglinzi ale propriilor gânduri, iar ochii funcţionează pe post de emiţători de imagine. În cazul acesta, care va fi oare realitatea  pentru privitor?

Privitul este o activitate obositoare. Unora le cresc ochelari. Unora li se închide câte un ochi, sau chiar amândoi. Iar mulţi alţii angajează privitori care să privească în locul lor. A privi este greu. Ca atare, privitul este o slujbă bine plătită. Unii, din aceste priviri încearcă monumente:

Legea Lustraţiei (in ceață)

Consiliul Naţional de Integritate (…)

Direcţia Naţională Anticorupţie (…)

Apartheid (1948 – 1994)

Affirmative Action (1961 –

Pactul Ribbentrop – Molotov (1939)…şi condamnarea lui oficială (2009)

și altele…

Deci unii văd mai greu. Chiar dacă sunt motivați. Alții niciodată.

Remarcabil este faptul că în ciuda faptului că suntem adesea întrebați ce vedem, nu ne uităm la perspectiva pe care o arată Dumnezeu și ca atare vedem  altceva, poate mai original, la fel de original ca Apartheidul sau sora lui Affirmative Action, sau Manifest Destiny, Gott Mit Uns, și Manifestul Comunist, justificându-i pe Grigore Alexandrescu și pe Caragiale de mai multe ori pe zi.

Și Domnul mi -a zis: ,Bine ai văzut; căci Eu veghez asupra Cuvîntului Meu, ca sã -l împlinesc.„  ,,Cuvîntul Domnului mi -a vorbit a doua oară, astfel: ,,Ce vezi? (Ieremia 1:12-13ª)

Ce vezi?

Reclame

§ 3 Responses to Ce vezi, Ieremia?

 • clar spune:

  Vad o lume care se ineaca in subiectivism, o lume ahtiata dupa EU si dupa satisfacerea unor interese meschine,o lume care se incapataneaza sa priveasca mai mult spre nadir decat spre zenit, intr-o dinamica acordata dupa propria vointa si necesitate( referindu-ne la o dinamica mai mult muzicala decat fizica, acolo unde miscarea tine mult mai mult de „propria simtire” decat de anumite legi).Exista insa speranta, atat timp cat mai apar ( rar, ce-i drept) astfel de incursiuni care ne invita la o contemplare a posibilitatii trairii unei vieti reale alaturi de Dumnezeu,o alternativa la surogatul oferit si consumat zilnic de cei mai multi dintre noi.

 • adrian spune:

  noi nu putem vedea nicodată clar decât prin perspectiva revelației, mai concret, prin ochii ei. grija noastră de căpetenie trebuie să fie recunoașterea ei și înțelegerea ei pentru a putea vedea lumea în reala ei măsură. Dureros de adevărat multe din cele văzute sunt doar vorbe, baloane de săpun cu care ne imbiem visul de mai bine. de ex, chiar crezi ca pt a fi om integru trebuie sa creezi un organism de profil și atât, sau un proiect de lege sau sa faci un colocviu international…
  Adevarata masura a realității o capeți când privești la Dumnezeu. Asta a vazut Ieremia si de aceea a vazut bine.
  crede-ma.

 • ionbuciuman spune:

  Când untdelemnul de sus este aplicat ochilor doritori să vadă, ambiguitatea cotidiană face loc unei clarviziuni de excepție. În faza scurtă se luminează propria inimă. În faza lungă este înțeles mai bine Dumnezeu. Acesta poate fi un moment astral, sau poate deveni un fel de a fi, depinde de calitatea conexiunii. Deci, calitatea conexiei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: